Medeni piškoti najbolj spominjajo na december, a so primerni za vsako priložnost. So brez jajc. Mehki (še posebej naslednji dan, če jih zapremo v posodo, ki dobro tesni) in zelo okusni. Če vam je všeč veliko sladkorja, ga lahko dodate, če ne, je tudi med odlično naravno sladilo. Medene piškote lahko pečete skupaj z otroki. Uživali bodo v rezanju z modelčki in preživljanju časa z vami.
Sestavine
- 500 g moke
- 200 g medu
- 2 žlički sode bikarbone
- ščep soli
- 2 vanili sladkorja
- 100 g sladkorja
- 2 žlički začimb za medenjake (mleti cimet, klinčki, muškatni orešček, suhi ingver…)
- 150 g stopljenega masla
- 8 žlic sladke smetane
Postopek
- Najprej zmešamo suhe sestavine, nato dodamo med, stopljeno maslo in sladko smetano. Dobro premešamo in pregnetemo.
- Testo zavijemo v folijo za živila, nato pa damo počivati v hladilnik vsaj za eno uro ali več.
- Pomokamo površino in na njej razvaljamo testo na debelino pol centimetra. Z modelčki izrežemo medene piškote.
- Pečemo v pečici ogreti na 180°C 6 minut.
- Medene piškote zaprite v škatlo. Za večjo mehkobo jim lahko za kakšen dan dodate jabolčni krhelj.
Avtor fotografij: Luka Škrlj