NAJBOLJŠA PICA
Naša mama je pravi specialist za peko. Med drugim tudi za pico. Našo najboljšo. Ko sem šla od doma, sem veliko njenih receptov nesla s seboj. Nekaj sem jih eksperimentirala po svoje, nekaj pa dopolnila.
Recept za tole najboljšo pico je res preverjen. Vedno uspešno. Malce je drugačen od tistega, ki smo ga pekli doma (tudi ta recept bo objavljen).
Pri pici je predvsem pomembno “iz kakšnega testa je”. Verjemite, da je to testo res mehko in hrustljavo. Super je, da lahko sami dozirate sol, ki je je v picerijah največkrat preveč.
Recept je moj in je prirejen po receptu Sallys Welt, ki ustvarja najuspešnejši nemški kanal s področja peke in kuhanja. https://sallys-blog.de/
KOLIČINA: za 5 tanjših pic, ali za 4 malo bolj bogate. 🙂
SESTAVINE
TESTO:
- 900 g moke (500 g ostre + 400 g gladke)
- ½ kocke kvasa
- 2 žlici sladkorja
- 500 ml mlačne vode
- 1 žlička soli
- 6 žlic olja (olivno ali sončnično)
OMAKA:
- 400 ml paradižnikove mezge
- 1 strok česna
- 1 žlica origana
- ½ žličke soli
NADEV:
- pica šunka
- sir
- gobice
- olive…
POSTOPEK
Kvas raztopimo v mlačni vodi s sladkorjem. Vse skupaj vmešamo v moko, dodamo sol in olje, ter gnetemo vsaj 10 minut.
Damo v skledo, pokrijemo in pustimo vzhajati približno 45 minut.
Potem pripravimo omako tako, da premešamo vse sestavine.
Vzhajano testo razdelimo na 4 ali 5 delov in vsakega z rokami (ali valjarjem) raztegnemo v krog in položimo na okrogel pekač z luknjicami (testo je tako spodaj bolj hrustljavo in se lepše zapeče). Testo premažemo z omako, obložimo z nadevom in postavimo v pečico.
Pečemo v pečici ogreti na 230 stopinj, približno 10 – 12 minut, ali v ventilacijski 4 minute.
Avtor fotografij: Luka Škrlj