Le kdo ne pozna čudovite bele okrasitve piškotov, ki naredi še tako preproste piškote kompleksne in krasne za pogledati? Dolgo sem iskala ideje za recept, ki ne bi vseboval surovih beljakov, saj mi takšen preliv nikakor ni ustrezal. Sam okus ne pride niti blizu temu, ki ga ima tale royal icing. Lahko mu rečemo tudi veganski royal icing, ker kot nadomestek beljaku vsebuje čičerikino vodo. Zares nenavadno, kajne? Ampak še bolj nenavadno pa je to, da po stepanju čičerikine vode, izgleda prav tako (oziroma še bolj) kompaktna, kot stepen beljak. In še to: če vas skrbi, da bo okus icing-a po čičeriki, ste lahko brez skrbi. Sladkor vedno vse prevlada.
Tale prav posebni royal icing ima še druge vrline:
- z njim se z lahkoto neprekinjeno okrašuje
- hitro se suši in ne poka
- piškoti se ne sprijemajo med sabo
Ko boste enkrat okraševali s tem prav posebnim royal icingom, verjemite, da drugega ne boste več uporabljali.
SESTAVINE
(za krašenje približno 1 kg piškotov)
- 135 ml čičerikine vode (od čičerike v konzervi)
- 480 g sladkorja v prahu
- par kapljic limoninega soka
- barva za živila
POSTOPEK
Čičerikino vodo nekaj minut stepajte na najvišji hitrosti. Ko bo konsistenca podobna stepenemu beljaku, postopoma dodajajte sladkor v prahu in par kapljic limoninega soka. Dobro premešajte, da dobite enakomerno, gladko zmes. Mora biti ravno prav tekoča – ne pretekoča in ne pregosta. S tem je priprava končana. Če želite dodati tudi kakšno barvo, kanite noter par kapljic izbrane jedilne barve in premešajte.
Icing nadevajte v dresirno vrečko z najmanjšim nastavkom (ali s škarjami naredite čisto malo luknjico) in začnite okraševati.
Če vam kaj preliva ostane, ga lahko zaprtega nekaj časa hranite v hladilniku. Minimalno se bo zgostil, zato ga pred ponovno uporabo premešajte in dodajte par kapljic limoninega soka ali vode.
P.s. Piškoti na sliki so super medenjaki, za katere recept najdete tukaj.
2 comments
Hvala za recept, sem naredila preliv in se je super delalo z njim:)
Super Petra, hvala za feedback. 🙂